Herkese Merhaba,
Bu yazımda Bir İç Mekan Tasarımcısı nasıl bir eğitim alır, neler yapar ve son olarak sektörde nasıl istihdam edilir yada ne iş yapar, görev ve yetkileri nelerdir bunu anlatacağım.
İç mekan tasarımı okumak istiyorsanız öncelikle yorucu bir maratona hazır olun. Bu bölümün ismindeki şirinliğe sakın aldanmayın. Şimdi Bölümü özetleyelim.
İç Mekan Tasarımı : Ergonomik, Fonksiyonellik, Estetik ve Teknolojik öğeleri biraya getirerek yaşam alanlarının kalitesini ve yaşanabilirliğini arttırmanın yanında bu alanda kullanılacak tüm donatı elemanarınında özgün tasarımının yapılmasının öğretildiği bir bölümdür. Tasarımda duvar kaplama, çatı, mutfak, banyo gibi tüm iç mekan bölümleri ve aklınıza gelebilecek her türlü mobilya donatılarının nasıl tasarlanması gerektiğini, tasarım yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve nasıl çizildiğini öğreniyorsunuz. Adı üstünde tasarımcısınız bir evi planlarken bile o eve özel bişeyler tasarlayabilirsiniz. Zaten bölüm tasarım anabilim dalı içerisinde yer alıyor.
- Öncelikle okuyacağınız üniversiteyi araştırıp seçin hayal kırıklığına uğramayın aynı bölümü yetersizlikten öğrenciye hiçbirşey öğretmeden mezun eden üniversiteler de var asla bunları tercih etmeyin. Atölyesi olan aktif uygulama veren üniversiteleri tercih edin yoksa sadece elinizde diploma olur. Tasarımcı falan olamasınız. Devamlı araştırın trendleri takip edin iç mekanda kullanılan tüm malzemeleri iyi bilin, sık sık çizim yapacaksınız uykusuz kalacaksınız, projeler hazırlayacaksınız, maketler yapacaksınız. öfleyip püfleyeceksiniz bunlara hazırlıklı olun. Siz bu bölümde detayları öğreneceksiniz yani diğer insanların bütün olarak görüp hayran olduğu herşeyin en ince arıntılarını görecek ve bileceksiniz. Dahası özgün tasarım yapabilecek kabiliyeti kazanacaksınız bunlar tabiki kolay olmayacak. Ben bunları yapamam rahat rahat yayarak okumak istiyorum diyenler bundan sonrasını okumasın hemen alternatif bölümlerini araştırsınlar.
Peki bu bölümde okutulan dersler neler?
İç mekan tasarım dersi mezun oluncaya kadar her dönem alacağınız derstir. çeşitli yaşam alanlarıın ( ev, otel, cafe, restaurant, bar, ofis, tüm kamu kurum ve kuruluşları) iç mekanlarını tasarlarsınız maketini yaparsınız kesitlerini, detaylarını, planını çizersiniz. Örnek olarak aşağıdaki resme bakın.
Bunun yannda ( Teknik resim, Ergonomi, Malzeme bilgisi, Temel sanat, İnce yapı, Perspektif, Yapı bilgisi, Donatı ve modüler sistemler, Keşif ve metraj, Tasarı geometri, İnce yapı-2, Mobilya tarihi, Ahşap malzeme teknolojisi, Detay bilgisi, Dekorasyonda üretim teknikleri 1-2, Bilgisayar destekli tasarım 1-2, İç mekan tasarımında ışık renk ve doku, Röleve, Bina bilgisi, İç mekan örgütlenmesi, İş sağlığı ve güvenliği, Çağdaş mobilya, Kent mobilya tasarımı, İç mekan restorasyonu, Geleneksel türk konutlarında mekan kurgusu, Mobilya tasarımı, Fiziksel engelliler için tasarım kriterleri, Ofis binalarında iç mekan örgütlenmesi, Mimarlıkta render ve animasyon uygulamaları, Mutfak tasarımı, Dekoratif yüzey boyama, Maket, İnsan mekan ilişkisi, Mobilya üst yüzey işlemleri ve İç mekanda aydınlatma derslerini alır üzerine stajınızıda yapar mezun olursunuz)
Bölümde atölye dersleri yanında bilgisayarda tasarım yapılmasını öğrenirsiniz. Şunuda belirteyim bu bölümde tanışacağınız ve maliyeti gözünüzden yaş getirecek aletler olacak onlar size süpriz olsun :))
Peki okul bitti şimdi siz kimsiniz ne iş yapacaksınız nerde çalışacaksınız görev ve yetkileriniz nedir bunlara değinelim.
Mezun olan öğrenciler Kamuda İç mekan tasarımcısı yada Tasarımcı olarak istihdam edilirler. Çalışma alanındaki görevi itibariyle üst düzey yönetici ve/veya mühendis ile teknisyen arasında bulunan teknisyenden daha fazla teorik bilgiye sahip Mühendisten daha fazla uygulama becerisine sahip olan ara elemandır. Bu özelliklere sahip tasarımcılar küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde yönetici ve liderlik yapabililer.
Peki istihdam alanları nelerdir? nerelerde çalışırlar?
Tasarımcılar yaptıkları mekanların durumuna göre bazen soğuk bazen sıcakta çalışırlar (şantiye), tasarım ofislerinde, mobilya fabrikalarında, mimarlık ofislerinde, restorasyon firmalarında, endüstriyel tasarım yapan şirketlerde ve diğer özel sektör kurumlarında üst düzey yönetici olrak istihdam edilirler.
Bu bölümü tercih edecek herkese iyi şanslar diliyorum. Çünkü çok ihtiyacınız olacak..
Tasarımcı Ediz Yusuf NURAL
Günümüzde iç mekân tasarımı daha fazla yaygınlaşmaya ve gelişmeye başlamıştır. Belirli bir dönemi durağan olarak geçiren iç mekân tasarımı, geçmiş zamanlarda olduğu gibi, günümüzde de popülerliğini artırmaya başlamıştır. Peki, neden önceden, yani Osmanlı zamanlarında hatta daha önce Selçuklu zamanlarında biz de ve de diğer dünya ülkelerinde iç mekân tasarımına bu kadar önem veriliyorken, belirli bir tarihten sonra yapılan tasarımlarda bu kadar önem verilmemiştir.
Bunun nedeni büyük dünya savaşları sonrası harap olan ve büyük bir hızla gelişmeye çalışan, tasarımdan çok gelişime önem veren mimariler yapıldığı için durağanlık dönemi olmuştur. Ancak zaman ilerledikçe iç mekân tasarımının tıpkı eski zamanlarda olduğu gibi özenle yapılması devam etmeye ve artmaya başlamıştır. İç mekân tasarımının önemlerinden biri göze hoş gelmesi, güzel gözükmesidir ancak daha da önemli nedenlerinden birisi yaşam alanlarımızdan maksimum verim alabilmemizi sağlamaktır.
Detaylar önemlidir, iç mekân tasarımcıları da her bir detaya çok dikkat ederler ve bu detaylar bizlere evimizde, yaşam yerlerimiz de veya da iş yerlerimiz de hayatımıza ve işimize çok büyük önem katarlar. Örneğin, kullanışlı tasarlanmış bir mutfağın, daha küçük yer kaplarken daha çok işleve sahip olması gibi ya da bir çocuk odası tasarlanırken usta eli değmiş bir odanın tasarımda çok küçük bir alana hem çocuk odası yatağı sığdırılıp aynı zamanda bu yatağın belirli yerleri dolap gibi kullanılabilecek şekilde tasarlanabilir ve çok büyük yer kazandırır.
Görsel konforun sağlanması, eylemler ile renk arasındaki ilişkilerin doğru kurulmasına bağlıdır. Bunun için uygun aydınlatma düzenekleri ve uygun ışık kaynaklarının seçilmesi gerekmektedir. Farklı renk özellikli ışık kaynaklarıyla sıcak ve huzurlu bir atmosfer yaratılabileceği gibi uyarıcı, çalışmaya teşvik edici etkiler de oluşturulabilir.